DŮLEŽITOST zdravé střevní mikroflóry

26. února 2018

Význam střevní mikroflóry pro zdraví celého organismu se postupně objevuje zejména v posledních 30-ti letech. Bakterie mléčného kvašení se přirozeně nacházejí ve střevech a jsou označovány jako střevní mikroflóra. Zajišťují správný průběh trávení, ale, jak ukazují i ​​pozdější výzkumy, výrazně se podílejí na mnoha funkcích našeho organizmu a mají příznivý vliv na celkové zdraví člověka. Zabraňují totiž přemnožení patogenních bakterií.

Do těla se dostávají již při našem narození (kolonizují střevo) a jejich množství i druh závisí na několika faktorech: výživa, věk, cvičení, genetika, stres, stav imunitního systému, užívání léků. Důležité je si uvědomit, že tyto bakterie v našem těle nepřetrvávají od narození až do smrti a tělo si je samo ani neumí  vyprodukovat, proto  je třeba je pravidelně doplňovat z výživy.

Probiotika při užívání antibiotik by měla být samozřejmostí

Užívání některých léků, zejména antibiotik, vede k významné změně složení střevní flóry. Proto je spolu s antibiotickou léčbou nutné současně užívat i probiotika jako prevenci průjmů a břišního diskomfortu způsobených porušením normálního složení bakteriální střevní flóry při léčbě antibiotiky. Užívat současně s antibiotickou léčbou probiotické přípravky je dnes už téměř automatické, resp. mělo by být. Při užívání je třeba dodržet jistý interval – optimální je užívat probiotikum 2-4 hodiny po užití antibiotika. V užívání je vhodné pokračovat ještě alespoň dva tři týdny po skončení antibiotické léčby – na úpravu střevní mikroflóry. Ovlivněním kvality střevní mikroflóry pomocí probiotik se snižuje výskyt střevních zánětů.

Jogurt nestačí

Stále více vědeckých důkazů potvrzuje pozitivní účinky vybraných laktobacilů a bifidobakterií. Používají se na výrobu fermentovaných, čili kvašených potravin. Patří sem především jogurty, kefír, acidofilní mléko. U těchto produktů však není definován počet ani konkrétní kmen živých bakterií. Oproti tomu doplňky stravy tento počet přesně stanovují a garantují – kvalitní probiotika dokonce garantují množství živých bakterií až do konce doby použitelnosti. Rovněž uvádějí přesný rod, druh a kmen obsažených bakterií. Způsob zpracování živých bakterií je velmi náročný. Speciální technologie zaručuje, že bakterie budou odolné během výroby, zpracování, skladování a přechodu přes trávicí trakt tak, aby se dostaly do střeva neporušené a životaschopné.

Jak si správně vybrat?

Pod názvem „probiotikum“ najdete v lékárně přípravky s obsahem živých mikroorganismů, které po užití příznivě ovlivňují celkový organismus člověka. A je jich více než dost! Doporučuji vybírat přípravky, které garantují obsah živých bakterií do konce doby použitelnosti. Měly by obsahovat prebiotickou vlákninu, která umožňuje růst a množení bakterií, jednoduše řečeno – je potravou pro probiotika. Produkty, které obsahují probiotika i prebiotika nazýváme synbiotika. Důležitá je správná kombinace použitých kmenů s důrazem na studiemi prokázané účinky. Celosvětově nejvíce klinicky studovaný bakteriální kmen je Lactobacillus rhamnosus GG, který byl zkoumán ve více než 260 klinických studiích. Je to prověřený kmen, který je vhodný při trávicích potížích, infekční průjmu, cestovatelské průjmu a průjmu vyvolaném antibiotiky. Prokázány pozitivní účinky při různých typech průjmu mají například i kmeny Lactobacillus rhamnosus Rosell®- 11, Lactobacillus helveticus Rosell®- 52 a Lactobacillus acidophilus Rosell®-418. Výše zmíněné kmeny mají prokázané pozitivní účinky i na optimální vaginální prostředí žen a imunitu dětí i dospělých. Kmen Bifidobacterium lactis Lafti®- B94 prokázal účinnost při akutním infekčním průjmu u dětí a nejnovější studie prokázala zmírnění zácpy a nafukování při IBS (syndrom dráždivého tračníku).

Nové probiotikum/synbiotikum, které je v souladu s nejnovějšími doporučeními Mezinárodní asociace probiotik, obsahuje pět vzájemně kompatibilních kmenů se studiemi podloženými účinky a také fruktooligosacharidy, čili prebiotickou vlákninu. Další složkou je vitamin B6, který přispívá k normální funkci imunitního systému. Množství živých bakterií je v přípravku garantováno do konce doby použitelnosti, přičemž obsahuje 8 miliard živých bakterií v maximální denní dávce.  Stačí užívat jednu kapsli denně.

Pro koho jsou vhodná probiotika?

– pro lidi s trávicími obtížemi

– při antibiotické léčbě

– ženy s častými gynekologickými záněty

– pacienti s oslabenou imunitou

– starší lidé, děti a dospívající

– pro pacienty se závažnými onemocněními trávicí soustavy, jako jsou např. funkční střevní poruchy, chronické střevní záněty (IBD)

– pacienti trpící podvýživou

– pacienti s masivní chronickou léčbou, příp. s výskytem více onemocnění současně

– po závažných operacích na zažívacím traktu

– při opakujících se chronických infekcích

 

MUDr. Edita Kadlubiaková, PhD.,

Hepatologická ambulance Trnava,

hepatolog – internista